Misterul fricii de turbina dentară

Publicat acum 3 ani
Vizualizări: 20
Misterul fricii de turbina dentară
Prima documentare a unei preparații dentare se regăsește în urmă cu 7000 de ani ÎH, la civilizația indiană din valea fluviului Indus (Pakistanul de azi), care au preparat cavități de 3,5 mm adâncime în dinții cariați, cu ajutorul unor instrumente de mână.
În 1864, stomatologul britanic George Fellows Harrington a adaptat unui mecanism de ceasornic o freză dentară. Aparatul a fost mult mai rapid decât instrumentele de mână folosite anterior, dar și foarte zgomotos. În 1868, stomatologul american George F. Green a realizat un instrument peneumatic alimentat cu un burduf și pedale care învârtea freza, iar James B. Morrison a conceput în 1871 un dispozitiv doar cu pedală.
Primul motor dentar electric a fost brevetat în 1875 de același Green, descoperire care a revoluționat stomatologia, astfel că până în 1914, turația de lucru a crescut la 3000 rpm. Un al doilea val de dezvoltare rapidă a avut loc între anii 1950 și 1960, când a fost dezvoltată turbina dentară cu aer, așa cum o cunoaștem cu toții astăzi.
Primul brevet pentru o piesă de mână a fost acordat în Noua Zeelandă lui John Patrick Walsh, care a conceput ideea piesei contra-unghi și a turbinei de aer. John Borden a dezvoltat acest concept și a scos pe piață prima turbina în 1957 (Borden Airotor Dentspy®). Ulterior a fost fabricată și de alte companii, fiecare aducând propriile modificări (KaVo Dental®). Azi, aceste turbine ajung să aibă viteze între 400.000-800.00 rpm.
Cu certitudine atât aparatul cu dispozitiv de ceasornic al lui Harrington cât și aparatul electric al lui Green sau turbina lui Borden, au dezavantajul zgomotului, cel al creșterii dăunătoare a temperaturii în țesutul dentar și al accidentelor ce se pot produce.
Noi îți putem oferi alternativa tratării cariei dentare cu ajutorul sondei Er-Yag a laserului nostru FotonaⓇ LightWalker AT. Folosește o lungime de undă specifică de 2940 nm, capabilă să penetreze selectiv țesutul dur, îndepărteză doar țesutul afectat de carie, fără durere și realizând în același timp decontaminarea procesului carios, dar și pregătirea dintelui pentru viitoarea obturație.
Zgomotul? Este doar cel pe care îl face o pungă de floricele în cuptorul cu microunde.

Alte videouri interesante din această categorie (aceste categorii)

Microscopul și laserul
1:37
Publicat acum 3 ani
Microscopul & laserul, asocierea perfecta pentru tratamentul endodontic sigur. Endodonția modernă evoluează constant din secolul XVII, mai [...]
Vizualizări: 19
Remedii moderne pentru o boală veche
1:17
Publicat acum 3 ani
Remedii moderne pentru o boală veche. Etiologia infecțioasă a bolii parodontale a fost luată în discuție de Anthony van Leeuwenhoek (1683) care a [...]
Vizualizări: 8
Igiena orală
1:07
Publicat acum 3 ani
 #staiacasa așa cum facem și noi pentru sănătatea noastră, a tuturor. Nu uita, cât stai acasă, ai mai mult timp pentru sănătatea ta dentară. [...]
Vizualizări: 12

Did you like this? Share it!

310 comentarii pentru “Misterul fricii de turbina dentară