Microscopul și laserul

Publicat acum 3 ani
Vizualizări: 19
Microscopul & laserul, asocierea perfecta pentru tratamentul endodontic sigur.
Endodonția modernă evoluează constant din secolul XVII, mai ales după ce Pierre Fauchard (1678-1761), în manualul său „Le chirurgien dentiste” a descris cu precizie pulpa dentară și a risipit legenda „viermilor dinților”, care a fost considerată cauza cariilor și a durerilor dentare, timp de milenii, de pe vremea asirienilor.
În 1725, Lazare Riviere a introdus utilizarea uleiului din cuișoare pentru proprietățile sale sedative asupra pulpei, iar Fauchard a descris în 1746 îndepărtarea pulpei dentare.
În 1836, Shearjashub Spooner a recomandat arsenicul pentru devitalizarea pulpei.
În 1838, Edwin Maynard, a introdus primul instrument de canal, iar în 1867 Bowman a folosit conuri de gutapercă și material pentru realizarea primei obturații radiculare așa cum o cunoaștem azi.
În 1900, Price a descris radiotransparențele periapicale ca fiind ”abcese oarbe” și a recomandat utilizarea radiografiei dentare pentru stabilirea diagnosticului dinților fără pulpă.
Deși inventat în 1590 de Hans și Zacharias Jansen, microscopul optic este folosit pentru studierea unui preparat biologic abia în 1665 de către Robert Hooke, iar utilizarea în stomatologie a devenit destul de populară la sfârșitul anilor ’80. Cu toate acestea, originea acestuia pentru aplicații dentare poate fi considerată la începutul secolului XX, în 1907, când un microscop, inventat de Greenough a fost adaptat pentru a fi utilizat în stomatologie.
Azi, microscopul în endodonție se utilizează cu success pentru diagnostic, localizarea facilă a canalelor radiculare, evidențierea și îndepărtarea obstacolelor din canal sau a denticulilor, indepărtarea instrumentelor rupte pe canal sau identificarea perforațiilor.
Utilizarea acronimului LASER (light amplification by stimulated emission of radiation) în 1959 de către Gordon Goud a precedat invenția primului aparat laser cu cristal de rubin în 1960 făcută de TH Maiman. În 1989 Meyrs realizează primul laser dedicat stomatologiei prevăzut cu o sondă NdYAG. Din acest moment nimic nu a mai oprit oamenii de știință să găsească aplicații pentru laser în stomatologie.
Una dintre aplicații, cea în endodonție, rezolvă o mare parte din problemele pe care această ramură medicală le întâmpină în practica curentă, una dintre acestea fiind pulpectomia (scosul nervului) care se poate face cu sonda NdYAG în câteva aplicații de o secundă la o putere de doar 2 W. Și asta nu este tot! Curățarea și netezirea canalului radicular se poate face la fel de ușor și eficient cu sonda ErYAG, iar la final sterilizarea și decontaminarea canalelor.
Toate acestea în câteva secunde! Mai pare așa de greu să scoți un nerv? Ore doare? Nu cred…
Noi, la Dentaltop, avem mixul ideal pentru o reușită sigură: microscop și laser.

Alte videouri interesante din această categorie (aceste categorii)

Misterul fricii de turbina dentară
1:18
Publicat acum 3 ani
Misterul fricii de turbina dentară Prima documentare a unei preparații dentare se regăsește în urmă cu 7000 de ani ÎH, la civilizația indiană din [...]
Vizualizări: 20
Remedii moderne pentru o boală veche
1:17
Publicat acum 3 ani
Remedii moderne pentru o boală veche. Etiologia infecțioasă a bolii parodontale a fost luată în discuție de Anthony van Leeuwenhoek (1683) care a [...]
Vizualizări: 8
Igiena orală
1:07
Publicat acum 3 ani
 #staiacasa așa cum facem și noi pentru sănătatea noastră, a tuturor. Nu uita, cât stai acasă, ai mai mult timp pentru sănătatea ta dentară. [...]
Vizualizări: 12

Did you like this? Share it!

0 comentarii pentru “Microscopul și laserul

Adaugă un comentariu

Prin adăugarea comentariului ești de acord cu prelucrarea datelor personale.